Als het tijd is voor een nieuwe bedrijfswagen, is het goed om de verschillende opties eens naast elkaar te leggen. Voordat je dit echter kunt doen, is het goed om te weten wat je huidige mogelijkheden en wensen zijn.

Voor het kopen van een bedrijfswagen zul je bijvoorbeeld in één keer een grote som geld op tafel moeten leggen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je deze uitgave kunt doen. Is het lastig om in één keer een nieuwe bedrijfswagen te kopen, dan kom je al snel uit bij leasen.

Ook kun je jezelf de vraag stellen waar jouw bedrijfswagen aan moet voldoen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je vrije keuze hebt tussen veel verschillende modellen? Zo ja, dan kun je ook in dit geval beter voor leasen kiezen. Dit omdat je bij het kopen afhankelijk bent van het bedrag dat je op dit moment tot je beschikking hebt voor de aanschaf. Hierdoor kan het zijn dat er bepaalde modellen of merken afvallen.

Kopen of leasen. De voor- en nadelen op een rij

Als je niet zeker weet wat je wilt, kun je het best de verschillende opties, wat betreft de bedrijfswagen kopen of leasen, naast elkaar leggen. Om je daarbij te helpen hebben we de voor- en nadelen van je bedrijfswagen kopen of leasen voor je op een rij gezet. We kijken hierbij zowel naar de voor- en nadelen van kopen als van financial lease en operational lease. Bij beide leasevormen leggen we uit wat deze inhouden.

Voordelen van kopen

Het belangrijkste voordeel van het kopen van de bedrijfswagen, is dat je volledig eigenaar bent. Daarnaast valt het kopen van de bedrijfswagen onder bedrijfsinvesteringen. Deze investering kun je activeren op je bedrijfsbalans. Dit heeft verschillende fiscale voordelen. De belangrijkste fiscale voordelen hebben we hieronder voor je uiteengezet.

De belangrijkste fiscale voordelen

Voorbeeld: Stel je bedrijfswagen heeft een cataloguswaarde van € 20.000. Na vijf jaar wordt de waarde van de bus geschat op € 5.000. Dit betekent een waardevermindering van € 15.000 in vijf jaar tijd. Deze vermindering mag je gedurende vijf jaar in gelijke delen aftrekken van je winst. In dit voorbeeld komt dat neer op € 3.000 per jaar.

Dit zijn niet de enige fiscale voordelen waar je van kunt profiteren. Denk bijvoorbeeld aan speciale regelingen voor zuinige en milieuvriendelijke wagens.

Nadelen van kopen

Bedrijfswagen leasen: voor- en nadelen financial lease

Bij financial lease koop je de bedrijfswagen door middel van een financiering van de leasemaatschappij. Je kunt dit zien als een soort huurkoop of koop op afbetaling. Je leent het bedrag voor de koop van de leasemaatschappij en betaalt deze vervolgens in gelijke delen (vaak maandelijks) af. Je wordt bij financial lease economisch eigenaar van de auto. Dit betekent dat je verschillende voordelen (en nadelen) hebt die je ook zou hebben als je de bedrijfswagen koopt. We zetten ze voor je op een rij.

Voordelen van financial lease

Nadelen van financial lease

Bedrijfsbus leasen: voor- en nadelen operational lease

Tot slot kun je wat betreft je bedrijfswagen kopen of leasen nog de keuze maken voor operational lease. Deze vorm van leasen kun je vergelijken met het huren van een auto, maar dan voor een langere periode.
De bedrijfswagen blijft eigendom van de leasemaatschappij en voor een vast bedrag per maand voor een bepaalde periode huur jij de bus van hen. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor de wegenbelasting, verzekering, onderhoud en eventuele reparatie van de bus. In andere woorden: het economische risico wordt door de leasemaatschappij gedragen.
Het is mogelijk om een contract af te sluiten dat voor een korte periode geldt en zodoende korter kan zijn dan de economische levensduur van de bedrijfswagen.

Voordelen van operational lease

Nadelen van operational lease

Doordat de bedrijfswagen eigendom is van de leasemaatschappij, is het niet mogelijk deze op te nemen op je bedrijfsbalans. Hierdoor heb je geen recht op de fiscale voordelen die je bij kopen of financial lease wel hebt.

De keuze die je maakt, hangt af van de mogelijkheden die je hebt. Als je over voldoende liquide middelen beschikt, kun je een bedrijfswagen kopen (in combinatie met financial lease). Heb je deze echter niet, dan kun je de onmisbare bedrijfswagen beter leasen. Daarbij kun je kiezen tussen financial lease en operational lease. Kijk nog eens goed naar de voor- en nadelen bij beide leasevormen. Welke vorm sluit het best aan bij jouw mogelijkheden en wensen?

Al meer dan 150 klanten beoordelen ons met een 8,8

Professionaliteit, service en persoonlijke aandacht staan bij ons bovenaan. Bekijk hier onze zakelijke en privé klantenbeoordelingen.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

team

Voordelig leasen? Uw persoonlijke bedrijfswagen leasevergelijker.

Persoonlijk contact

BedrijfswagenLeaseCenter is uw persoonlijke bedrijfswagen leasemakelaar. U bepaalt waar uw lease wagen aan moet voldoen. Wij zorgen voor de beste bedrijfswagenlease oplossing. Uw vaste aanspreekpunt selecteert de beste leasemaatschappij, voert de onderhandelingen en blijft ook tijdens de looptijd altijd bereikbaar. Dát noemen wij service!

Voordeel door volume

BedrijfswagenLeaseCenter is dé leasemakelaar voor de (startende) ondernemer en ZZP’er. Wij brengen veel leasecontracten onder bij de leasemaatschappijen en dat volume levert voordeel op. Voordeel waar u van profiteert. Zo ervaart u de service van een kleine organisatie, maar de voordelen van een hele grote!

Altijd Maatwerk

Uw bedrijfswagen lease wensen staan centraal bij BedrijfswagenLeaseCenter. Zodra uw wensen duidelijk zijn, gaat uw persoonlijke bedrijfswagen leasemakelaar voor u aan het werk. Hij of zij kent de markt en vertaalt uw wensen naar de beste oplossing bij één van de aangesloten leasemaatschappijen. Zo bent u altijd verzekerd van de beste maatwerk deal!

  • Hulp nodig
  • Hulp nodig
Hulp nodig?
Wij helpen u graag!