Wanneer u hebt gekozen voor auto lease boven het kopen van een auto, dient u vervolgens de keuze te maken uit verschillende leasevormen. Allereerst komt natuurlijk de keuze tussen private en zakelijke lease. Maar ook het verschil financial en operational lease komt aan bod. In dit blogartikel leggen wij u het verschil tussen verschillende leasevormen uit. We gaan dieper in op de financial lease betekenis én de operational lease betekenis.

verschillende leasevormen

Private lease of toch zakelijke lease?

Wanneer u een auto wilt leasen, dient u allereerst de keuze te maken tussen private lease of zakelijke lease. De keuze kan vereenvoudigd worden wanneer u nagaat waar u de auto voor zult gaan gebruiken. Hebt u géén eigen bedrijf of bent u voor uw werk weinig op de weg te vinden? Dan is private lease een logische optie.
Zakelijke lease is voornamelijk van toepassing wanneer u voor uw werk veel op de weg te vinden bent. U ziet veel klanten en wilt er graag representatief uitzien. Ook voor ZZP’ers en MKB bedrijven is zakelijke lease een optie. Bij zakelijke lease hebt u de keuze uit verschillende leasevormen. Hier zullen wij later dieper op in gaan.

Direct leasen

Private lease

Met private lease kunt u een auto ‘huren’ voor een bepaalde periode. Vaak is dit vanaf 24 maanden. Bij kortere contractduur spreekt men van shortlease. Private lease betekent dat u niet de eigenaar van de auto wordt en dat u deze aan het einde van het contract gewoon weer in kunt ruilen. Het is mogelijk om een tweedehands auto te leasen. Zo kunt u een auto uit een hogere klasse leasen voor hetzelfde geld. Bij private lease betaalt u een vast maandbedrag. Alle kosten, met uitzondering van brandstof, zijn inbegrepen. Denk aan:

Zakelijke lease

Gaat u voor zakelijke lease, dan hebt u de mogelijkheid om te kiezen tussen twee verschillende leasevormen: Financial lease en operational lease. We zullen het verschil financial en operational lease voor u uitleggen.

Financial lease betekenis

Financial lease is het beste te vergelijken met huurkoop. Wanneer u kiest voor financial lease, koopt u de auto op afbetaling en komt deze ook op de balans van het bedrijf te staan. Juridisch gezien is de auto eigendom van de kredietverstrekker (bijvoorbeeld de bank), terwijl deze economisch gezien in handen is van de kredietnemer.
Financial lease kan interessant zijn voor ondernemers en zelfstandigen. U doet namelijk een investering die niet direct ten koste gaat van uw liquiditeit. Daarbij kiest u zelf de hoogte van uw maandelijkse betaling. U kunt ook zelf kiezen voor een slottermijn in uw leasecontract. Dit is een restantbetaling aan het einde van de overeenkomst die maximaal gelijk is aan de vooraf ingeschatte restwaarde van de betreffende auto.

Direct leasen

Operational lease betekenis

Met operational lease worden alle zorgen uit handen genomen. U betaald een vast bedrag per maand en daarna wordt alles voor u geregeld. Denk hierbij aan verzekering, onderhoud en reparaties. Het enige wat u zelf dient te regelen en extra dient te betalen is de brandstof. Deze vorm van operational lease wordt ook wel full operational lease genoemd.
U kunt ook kiezen voor netto operational lease. Hierbij hebt u de mogelijkheid om diverse servicecomponenten zelf te regelen. Uiteindelijk zal het leasebedrag per maand lager uitvallen.
Vaak krijgen we de vraag of operational lease op balans van het bedrijf staat. Dit is niet het geval. Operational lease staat niet op de balans van een bedrijf. Dit betekent dat er meer financieringsruimte over blijft om in uw bedrijf te financieren.

verschil financial en operational lease

Verschil financial en operational lease

Hierboven hebben we de financial lease betekenis en de operational lease betekenis voor u uitgelegd. Maar waar zitten nou de grootste verschillen? Die hebben we hier voor u op een rijtje gezet:

Financial lease Operational lease
Klant wordt eigenaar Leasemaatschappij wordt eigenaar
Leasemaatschappij financiert Leasemaatschappij verhuurt
100% financiering Restwaarde
Eén eindadoptie (klant wordt eigenaar) Verschillende eindopties
U betaalt de BTW vooraf U betaalt de BTW per maand
De auto staat op de balans De auto staat niet op de balans
De leasetermijnen worden administratief gesplitst in rente en aflossing Voor de leasetermijnen ontvangt u een factuur met BTW
De rente en afschrijving wordt als kosten ten laste van de exploitatierekening gebracht De netto leasetermijnen boekt u geheel als kosten op de exploitatierekening

Direct leasen

Uw auto leasen

Nu u kennis hebt gemaakt met de verschillende leasevormen kunt u eenvoudig bepalen welke vorm het beste bij u past. Mocht u hier nog twijfels over hebben of niet helemaal zeker zijn van uw zaak, kunt u altijd contact opnemen met onze mobiliteitsadviseurs. Zij helpen u graag naar de beste autolease optie. Voor private lease of operational lease kunnen wij direct van dienst zijn.

Al meer dan 150 klanten beoordelen ons met een 8,8

Professionaliteit, service en persoonlijke aandacht staan bij ons bovenaan. Bekijk hier onze zakelijke en privé klantenbeoordelingen.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

team

Voordelig leasen? Uw persoonlijke bedrijfswagen leasevergelijker.

Persoonlijk contact

BedrijfswagenLeaseCenter is uw persoonlijke bedrijfswagen leasemakelaar. U bepaalt waar uw lease wagen aan moet voldoen. Wij zorgen voor de beste bedrijfswagenlease oplossing. Uw vaste aanspreekpunt selecteert de beste leasemaatschappij, voert de onderhandelingen en blijft ook tijdens de looptijd altijd bereikbaar. Dát noemen wij service!

Voordeel door volume

BedrijfswagenLeaseCenter is dé leasemakelaar voor de (startende) ondernemer en ZZP’er. Wij brengen veel leasecontracten onder bij de leasemaatschappijen en dat volume levert voordeel op. Voordeel waar u van profiteert. Zo ervaart u de service van een kleine organisatie, maar de voordelen van een hele grote!

Altijd Maatwerk

Uw bedrijfswagen lease wensen staan centraal bij BedrijfswagenLeaseCenter. Zodra uw wensen duidelijk zijn, gaat uw persoonlijke bedrijfswagen leasemakelaar voor u aan het werk. Hij of zij kent de markt en vertaalt uw wensen naar de beste oplossing bij één van de aangesloten leasemaatschappijen. Zo bent u altijd verzekerd van de beste maatwerk deal!

  • Hulp nodig
  • Hulp nodig
Hulp nodig?
Wij helpen u graag!